Станишев: Финансовата дисциплина не е достатъчна, трябва ни растеж

Вместо реформи, правителството прави експерименти, заяви лидерът на БСП.

01.06.2012 | 08:39
Станишев: Финансовата дисциплина не е достатъчна, трябва ни растеж

България поддържа добра финансова дисциплина, но това не е достатъчно за растеж. Необходими са мерки за повишаване на инвестициите. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев в предаването „Денят ON AIR“ с водещ Веселин Дремджиев.

„България остава една от страните с най-нисък публичен дълг. Но това не решава проблемите. Три години в Европа и у нас се води едностранчива политика, като всичко се свежда до ограничаване на разходите. Само че няма инвестиции, няма растеж, работните места намаляват и публичните финанси стават по-нестабилни“, каза Станишев.

Социалистите в Европа предлагат пакет от мерки за увеличаване на инвестициите. „Част от тях е данъкът върху финансовите транзакции, който може да даде 50 млрд. евро годишно за инвестиции. Второ, разширяване на капацитета на Европейската инвестиционна банка за кредити и производство би осигурило 200 млрд. евро. На трето място поставяме проектните облигации“, обясни Станишев.

Той смята още, че е необходима по-добра координация в икономиката на страните. „Няма конвергенция на икономиката в Европейския съюз. Усилията трябва да се насочат към конкуренция, работни места и растеж. Нужен е ясен европейски инвестиционен план“, заяви председателят на БСП.

Станишев изрази мнение, че финансовите пазари на практика рекетират държавите и играят съществена роля в дестабилизацията на страни като Гърция и Испания. „Наляха се гигантски пари да се спаси финансовата система, и оттам нататък все едни нищо не се е случило“.

За постигането на устойчив икономически растеж, в България се необходими спешни болезнени мерки и строги реформи, посочи Станишев. В момента опитите се ограничават с експерименти, които не дават желания резултат. Най-сериозни са проблемите в социалната политика, здравеопазването и образованието.