fallback

Драстично поскъпва билетът за влак?

Наши и чужди инвеститори искат БДЖ "Товарни превози".

31.05.2012 | 10:11

Цената на билетите за влаковете ще бъде драстично увеличена, ако поскъпне тока от първи юли с десет процента, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Съвета на директорите в холдинг БДЖ Владимир Владимиров.

От следващата седмица трябва да бъде даден старт на процедурата по приватизация на дъщерното дружество БДЖ „Товарни превози“, която ще продължи около 100 дни. „Информацията, която имаме от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е, че има интерес от български и чуждестранни инвеститори“, разкри Владимиров. Очакванията на компанията са в края на годината дружеството да е приватизирано за около 200 млн. лв., като заедно с тях инвеститорът ще получи и допълнителни 100 млн. лв. задължения на холдинга. БДЖ смята да изтегли 160 милиона лева заем от Световната банка, а не 480 милиона, каквито бяха първоначалните намерения, стана ясно през миналия месец. „В момента, в който се изчерпат всички възможни средства, ще се стигне до заема и той да бъде, колкото може по-малък“, уточни Владимиров.

В момента ръководството на холдинга е съсредоточено в ограничаване кражбите на горива, което носи 3 млн. лв. загуба годишно. Останалите приоритетни цели: намаляване на безбилетните пътувания; спиране на продажбата на билети от контрольорите; въвеждане онлайн продажби на билети.

Компанията смята да възстанови продажбата на билети на десетина ключови гари, научи електронното издание на Bulgaria On Air. В момента се подготвя анализ, който ще покаже в кои селища има нужда от разкриване на пункт за билети, каза Димитър Костадинов, директор "Маркетинг и продажби" в дъщерната компания "Пътнически превози“.За да намали броят на гратисчиите, БДЖ обмисля да въведе фиксирана глоба - подобно на градския транспорт. В момента хванатите нередовни пътници се задължават да платят цената на билета.

fallback
Още от България
fallback