fallback

Танов подготвя рокади в митницата в Свиленград

57% от граничните служители са се провалили на тестовете за лоялност и компетентност.

30.05.2012 | 17:32 Автор: Ралица Пейчева

(Обновена в 19.00 часа)

В близките месеци сериозно ще бъде наблюдавана дейността на митницата в Свиленград. В момента съществуването и е под въпрос, заяви митничар № 1 Ваньо Танов пред журналисти. „Предстои вземането на сериозни управленски решения, които обаче са от компетенциите на министъра на финансите. Резултатите от проведените тестове за компетентност и лоялност са твърде притеснителни“, поясни още Танов.

270 служители на Митница Свиленград са се явили на проведените през последните три дни тестове, като 17% от тях напълно са се провалили. Други 40% са издържали тестовете, но резултатите показват, че са склонни да участват в корупционни схеми. „Радостното е, че всички новоназначени служители са издържали напълно тестовете“ допълни Ваньо Танов.

Ако анализът от наблюденията през следващите месеци покаже, че не може да бъде променена ситуацията и няма човешки потенциал за това, може да се стигне до там митническите пунктове и митническите бюра на Митница Свиленград да преминат в други митници.

Светла Шошкова, заместник-началник на Митница Свиленград, е подала поисканата й по-рано през деня оставка.

Митничарите от Капитан Андреево отдавна се славят със склонността си към далаверите. Трима от шефове вече са наказани с понижение в ранг. Това е поредната санкция преди дисциплинарното уволнение, категоричен е Ваньо Танов. Въпреки наказанието, шефът на структурата Тодор Караиванов запазва мястото си.

Димитър Костов, шефът на първа смяна, в която той и още осем служители бяха задържани с 15 000 лева от рушвети, също ще бъде понижен в длъжност. Това важи и за началникът на митническия пункт „Капитан Андреево" Господин Господинов.

fallback
Още от България
fallback