fallback

БДЖ ще възстановява закрити гари

Билети отново ще се продават на гарите в Зверино и Церово, където пътниците са се увеличили.

28.05.2012 | 11:46

Български държавни железници смята да възстанови продажбата на билети на десетина ключови гари в страната, научи електронното издание на Bulgaria On Air от компанията. Със сигурност билети отново ще се продават в Зверино и Церово, където е установено, че са се увеиличили пътниите.

В момента се подготвя анализ, който ще покаже в кои селища има нужда от разкриване на пункт за билети, каза Димитър Костадинов, директор "Маркетинг и продажби" в дъщерната компания "Пътнически превози“. На новоразкритите гари няма да се наемат нови служители. Единият вариант е да бъдат преместени работници от други гари, а другият - кондуктори ще бъдат преквалифицирани като билетопродавачи, поясни още Костадинов.

За да намали броят на гратисчиите, БДЖ обмисля да въведе фиксирана глоба - подобно на градския транспорт. В момента хванатите нередовни пътници се задължават да платят цената на билета.

От друга страна новите мерки имат за цел да намалят корупцията сред кондукторите. В момента много често пътниците, които се качват от необслужвани гари, купуват билети от влака. Сумата обаче не влиза в бюджета на закъсалия холдинг, а остава в джоба на кондуктора.БДЖ вече води разговори по проекта с Национална компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като гарите не са собственост на превозвача. "С НКЖИ ще обсъждаме размера наема и ремонта на зданията, нека първо приключи анализът за пътникопотока“, заяви за Bulgaria On Air преди няколко седмици изпътнителният директор на превозвача Йордан Недев. От НКЖИ отговорихa, че знаели за идеята и в случай, че възникне необходимост от разкриване на нова гара, ще бъде сформирана работна група между експерти на двете компании. От БДЖ се надяват проблемът с издаването на билети трайно да се реши с пускането на нова резервационна система от есента. С нея кондукторите ще дават актуална информация за проверените билети, както и точни данни за натовареността на влаковете.

fallback
Още от България
fallback