fallback

Лъжовен слух за торнадо сплаши Кюстендил и Благоевград…

Бурите вилнеят над цялата страна, а успокояване на времето се очаква чак другата седмица

24.05.2018 | 19:55 Автор: Иван Берберов

Днес жълт код е в сила за областите Кюстендил и Благоевград. Фалшива новина за сформирало се торнадо в Кюстендилско стресна местните жители. След проверка на Bulgaria ON AIR се оказа, че торнадо няма. 

На снимки на бурята от друг ъгъл се вижда, че това е локален валеж. Дъждът е продължил няколко минути и е бил придружен със гръмотевици и дребна градушка.

На места в Западна и Централна България паднаха традиционните за 24 май валежи, придружени от гръмотевици. По-силни гръмотевични бури с градушки са отбелязани в Тетевен, около Ловешко, около Брезово и Съединение на север от Пловдив, както и в Старозагорско поле - между Стара Загора, Нова Загора и Раднево. 

Падналите валежи в изброените места варират от 10 до 25 литра на квадратен метър. Силна буря се изви и в Панагюрище. Според местна метеорологична станция бурята започнала в 14 часа и с различна интензивност продължила около 50 минути.

Температурата се е сринала от 21 до 14 градуса. Измереното количество валеж е 16 литра на кв.м., а скоростта на вятъра е достигнала 40 км/час. Тези показания са валидни само за района на станцията, в други части на града бурята е била по-силна - с повече дъжд и по-силни пориви на вятъра.

В следващите часове бурите ще затихват и облаците ще се разкъсват. Утре преди обед ще бъде слънчево. Следобед отново ще се заоблачи и ще има нови превалявания и прегърмявания. 

Условия за по-интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки ще има на места в Централна и Източна България, най-вече около планините. Стабилизирането на времето ще настъпи в началото на следващата седмица, когато ще има много слънчеви часове, а валежите ще са малко вероятни.

fallback
Още от България
fallback