fallback

До месец започва цялостен ремонт на Централна гара

Проектът предвижда изцяло подновяване на фасадата, чакалнята и пероните.

26.05.2012 | 14:54

До месец започва цялостен ремонт на столичната Централна гара. Финансирането, около 25 млн. евро, е осигурено по Оперативна програма "Транспорт" и от собственика на сградата Национална компания "Железопътна инфраструктура (НКЖИ). До края на месеца ще бъде избрана фирмата-изпълнител. Очаква се гарата да има нов облик в края на 2014.

Проектът предвижда изцяло подновяване на фасадата, чакалнята и пероните. Остъклените части ще бъдат подменени с енерфективни материали. Празното в момента пространство около гишетата ще бъде запълнено с търговски площи. На покрива ще бъдат поставени слънчеви панели за отопление на чакалнята. Предвидено е също топла връзка между гарата и метрото, каза заместник-генералният директор в НКЖИ Христо Алексиев.

За модернизацията на пространството около гарата заговори столичният кмет Йорданка Фандъкова още в началото на годината - след като падна част от шатрата пред сградата. Конструкцията беше монтирана при последния голям ремонт през 2002. Главният архитект на София Петър Диков също смята, че шатрата е опасна за минаващите.  

fallback
Още от България
fallback