Марси Райс е номинирана за посланик на САЩ в София

Джеймс Уорлик ще бъде отзован преждевременно.

25.05.2012 | 12:13
Марси Райс е номинирана за посланик на САЩ в София

Марси Райс е номинирана от американския президент Барак Обама за посланик на САЩ в София. Това става ясно от съобщение за нови назначения в администрацията на Белия дом.

Райс е била посланик на САЩ в Албания и Косово, а в момента е помощник-секретар в Държавния департамент по въпросите на ядрената и стратегическа политика. Тя има голям опит като съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Лондон, работила е в Брюксел и Анкара. Марси Райс говори турски, испански и френски.

Информацията за преждевременното изтегляне на Джеймс Уорлик във Вашингтон излезе в началото на миналия месец, но тогава настоящият посланик я опроверга.

Недоволството на Белия дом от работата на Уорлик пролича по време на визитата на Държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън в София. Тя се случи дни след като България забрани разработването и добив на шиистов газ, към който интерес проявяваха американски компании.

След като е получила номинацията на Белия дом Марси Райс трябва да бъде изслушана от комисия в Конгреса на САЩ преди да да бъде назначена за посланик в София.