fallback

Полицейски патрули ще съобщават силата на земетресението

Шефът на Геофизичния институт към БАН ще се движи със синя лампа, съобщи премиерът Борисов.

24.05.2012 | 16:13

Полицейски патрули ще информират гражданите по мегафони за силата на земетресението, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Още в първата минута при силно земетресение от Националния институт по геофизика, геодезия и география до БАН  ще подават информация за силата на труса към Министерството на вътрешните работи. На свой ред МВР ще разпространи данните към полицейските патрули, които с мегафони да информират и съветват гражданите какво да правят, разясни новата организация премиерът Борисов. Данните за земния трус ще бъдат подавани и към пожарната. За медиите са открити четири директни телефонни номера-два стационарани и два мобилни. 

Системата за предупреждение ще се включва при всеки магнитуд, който представлява интерес- от 3 нагоре, заяви директорът на института към БАН проф. Николай Милошев, въпреки че в момента и трус от 2.5 се усеща чувствително в Перник.

Премиерът Борисов съобщи още, че в района на Перник и Радомир вече са оценени над 14 хиляди сгради. 50 от тях ще бъдат съборени, тъй като не стават за живеене. Собствениците им ще получат обезщетение.

fallback
Още от България
fallback