Полицейски патрули ще съобщават силата на земетресението

Шефът на Геофизичния институт към БАН ще се движи със синя лампа, съобщи премиерът Борисов.

24.05.2012 | 16:13
Полицейски патрули ще съобщават силата на земетресението
Полицейски патрули ще съобщават силата на земетресението

Полицейски патрули ще информират гражданите по мегафони за силата на земетресението, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Още в първата минута при силно земетресение от Националния институт по геофизика, геодезия и география до БАН  ще подават информация за силата на труса към Министерството на вътрешните работи. На свой ред МВР ще разпространи данните към полицейските патрули, които с мегафони да информират и съветват гражданите какво да правят, разясни новата организация премиерът Борисов. Данните за земния трус ще бъдат подавани и към пожарната. За медиите са открити четири директни телефонни номера-два стационарани и два мобилни. 

Системата за предупреждение ще се включва при всеки магнитуд, който представлява интерес- от 3 нагоре, заяви директорът на института към БАН проф. Николай Милошев, въпреки че в момента и трус от 2.5 се усеща чувствително в Перник.

Премиерът Борисов съобщи още, че в района на Перник и Радомир вече са оценени над 14 хиляди сгради. 50 от тях ще бъдат съборени, тъй като не стават за живеене. Собствениците им ще получат обезщетение.