fallback

Президентът Плевнелиев на аудиенция при Папа Бенедикт XVI

Папа Бенедикт XVI е впечатлен от стабилността на България

24.05.2012 | 12:21

(Обновена в 14.00 часа)

Папа Бенедикт XVI е уверил президента Росен Плевнелиев, че България има отлична репутация във Ватикана, където съдят по делата. Двамата разговаряха на четири очи в рамките на традиционната аудиенция по случай 24 май. Папа Бенедикт XVI е впечатлен от стабилността на България, заяви президентът Плевнелиев, който е споделил своите тези за развитието на страната ни. Държавният глава е подарил уникална скулптура на великденско яйце, обсипано с  2000  червени кристали, и внушителните размери от 2.3 метра, дело на автора Георги Андреев.

„Честит празник на всички! Честит празник и от името на папата. Със специални поздрави към българския народ и благодарности от негово име за българите, които са запазили делото на Светите братя, които играят ролята, по неговите думи, на мост- културен, духовен между Изтока и Запада. Много беше щастлив, че имахме възможност да си говорим на неговия майчин език. Изключително е благодарен за подаръка, който донесохме. Той е много символичен, преди всичко заради това, че 15 майстори в продължение на 2 години в една ювелирна работилница в Пловдив под ръководството на водещ скулптор са произвели този наистина впечатляващ подарък,” каза Росен Плевнелиев, цитиран от БНР.

Президентът е подновила поканата към папата да посети България.

След аудиенцията предстои разговор с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, чийто функции са сравними с тези на премиера на една светска държава. Длъжността е създадена през XV век като впоследствие титлата претърпява редица промени. В сегашния си вид датира от XVII век. Институцията "Държавен секретариат" е утвърдена през 1780 година.В ранния следобед пратениците на България ще се поклонят на гроба на Свети равноапостол Константин Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе". Програмата предвижда също поклонение в базиликата "Санта Мария Маджоре", където през 867 година папата е посрещнал Светите братя равноапостоли Кирил и Методий и е осветил славянската азбука и написаните на нея книги. Цветя ще бъдат положени на паметника на Иван Вазов на римския площад "Торвалдсен".Вечерта президентът Плевнелиев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Кирил и Методий в българското посолство в Рим, където ще се състои прием по случай Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.На 25 май Росен Плевнелиев ще открие паметна плоча в църквата "Св. св. Викентий и Анастасий", поставена в знак на признателност за това, че Блаженият папа Йоан Павел Втори предостави през 2002 година храма за богослужение на Българската православна църква.Официалната визита ще завърши със среща с италианския премиер Марио Монти в правителствения дворец "Киджи".

fallback
Още от България
fallback