fallback

Шествия и литургии за Деня на буквите

Инвестициите в образованието са не само грижа за българския дух, но и мощен икономически фактор, обяви в словото си Йорданка Фандъкова.

24.05.2012 | 09:50

С празнично шествие, предвождано от вицепрезидента Маргарита Попова и кмета на София Йорданка Фандъкова, започнаха тържествата за 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В колоната, която мина от булевард "Цар Освободител" до Националната библиотека, се включиха още просветният министър Сергей Игнатов, заместник-министри, депутати, учени, преподаватели. Пред библиотеката свещеници от Софийската митрополия отслужиха тържествен молебен. Йорданка Фандъкова подчерта в словото си, че инвестициите в образованието са не просто грижа за запазване българския дух, но и мощен фактор за развитието на икономиката.  

Тържествени шествия имаше и в другите по-големи градове. В Пловдив празненствата започнаха с тържественалитургия в храма "Св. Св. Кирил и Методий". Именно в града на тепетата за пръв път са чествани светите братя - на 11 май 1851 по инициатива на Найден Геров. От 1916 година, след въвеждането на Григорианския календар, празникът е на 24 май. През 1969 обаче църковното честване е върнато на старата дата - 11 май. През март 1990 година 24 май е обявен за официален празник.

fallback
Още от България
fallback