6.6 млн. лева загуби за хазната от опорочени търгове

Над 60% от обществените поръчки в България са компрометирани, показва отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция.

23.05.2012 | 17:09 Редактор:
6.6 млн. лева загуби за хазната от опорочени търгове
6.6 млн. лева загуби за хазната от опорочени търгове

Повече от половината процедури за обществени поръчки през 2011 са компрометирани, показва отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Според документа в над 60% от търговете са открити нередности. Инспекторите са установили 2458 нарушения при 821 процедури за обществени поръчки. Проверени са 1368 търга на обща стойност 1.5 млрд. лева.

Загубите за бюджета са 6.6 млн. лева, което е двойно повече, отколкото през 2010, когато нарушенията бяха за 3.1 млн. лева. Подобни констатации поставят под въпрос нивото на държавния контрол върху обществените поръчки, коментират анализатори. По време на инспекциите са предотвратени и възстановени вреди за едва 498 000 лева.

Доскоро от ведомството, подчинено на Симеон Дянков се оправдаваха с това, че нормативните разпоредби не позволяват агенцията да проверява по своя инициатива, а работят само по постъпили сигнали. От юли 2011 обаче това бе коригирано, а одиторите бяха задължени да извършват проверки по годишен план, съобразен с капацитета на ведомството. Освен  това в края на миналата година беше позволено борят на инспекторите да бъде увеличен.

От отчета на 2011 става ясно още, че одиторите са установили 358 случая,  в които дори не са проведени търгове, въпреки че по закон е било задължително, тъй като сумите на поръчките са надвишавали заложените в нормативите лимити. Само преди 2 месеца депутатите приеха праговете, под които не се налага обявяване на поръчка, да бъдат завишени с 10-15%. Тогава oт Българска стопанска камара предупредиха, че по този начин ще се улесни раздаването на пари в малките общини, без да се налага да се правят търгове и лесно ще се облагодетелстват приближени до властта фирми.

От отчета става ясно още, че най-често „забравят“ да организират обществени поръчки именно общините и търговските дружества с държавно участие в капитала. Прокуратурата вече е уведомена, посочиха от АДФИ.

 

Констатации за 2011

Нередности има в 60% от проверените 1368  търгове на държавни ведомства и общини.

В 821 процедури са констатирани 2458 нарушения.

Загуби за бюджета – 6.6 млн. лева.

Възстановени пари – 498 хил. лева.

Наложени са глоби и имуществени санкции в размер на 2.4 млн. лева.

Според експерти държавата и общините раздават на фирмите нечестно около 750 млн. лева всяка година.