fallback

Общините масово теглят кредити, които не усвояват

Задълженията на местната власт нарастват с 33% за година, показва одит на Сметната палата.

21.05.2012 | 16:27

Голяма част от българските общини вземат кредити за милиони левове за проекти, които не се реализират, а парите не се усвояват, показват данните от проверка на Сметната палата за възникването и управлението на общинските дългове през 2010 година. Някои местни парламенти бавят погасяването на задълженията си, а други пропускат да информират финансовото министерство за взетите заеми, пише още в доклада.

Над 100 общини са изтеглили нови кредити през 2010, като по този начин размерът на общия дълг на местната власт, спрямо година по-рано, е нараснал с около 33%.

Проверката показва още, че 22 общини са просрочили плащания по дълговете си през въпросната година, 24 общини не са въвели в Централния регистър на общинския дълг навреме информация за обслужваните заеми, а 192 общини погасяват навреме кредитите си.

Размерът на общинския дълг към 31 декември 2010 е над 842.4 млн. лева, като направените през годината плащания са за около  152.2 млн. лева. Над 1.5 млн. лева са просрочени. Община Пещера например е теглила четири заема за 10.512 млн. лева, които са неусвоени. В Троян са отпуснати кредити за 4.517 млн. лева, но те също не са усвоени, като причините за „замразяването“ на парите не са изяснени. С неусвоени кредити са и Пловдив, Стражица и Кирково.

В 82 общини има повишен риск за обслужването на дълга им до 2013 година.

Инспекторите на Сметната палата са установили също, че при 14 общински заема са усвоени повече средства от договорените, като няма обяснение как и защо се е стигнало до подобна ситуация. Такива са случаите с община Добрич, която е усвоила с 5 млн. лева повече от договореното, както и община Перник, която е превишила заема си със същата сума.

fallback
Още от България
fallback