Станишев отново начело на БСП

Мая Манолова оглави „другарския съд“.

20.05.2012 | 10:13
Станишев отново начело на БСП

(Обновена в 14:50)

Настоящият лидер на БСП Сергей Станишев бе преизбран за председател на червената партия.

След обработването на изборните протоколи, той получава подкрепата на над 77.42% от делегатите на конгреса, показват окончателните резултати.

След него с 22.58% от вота е бившият кандидат за кмет на София Георги Кадиев. Около 3% са невалидните бюлетини.

Депутатът Мая Манолова печели с 51% председателския пост на Общопартийната контролна комисия , която следи за спазването на устава и се занимава със случаи като скандалът в Сливен.

Основният опонент на Станишев беше президентът Георги Първанов, но той си направи самоотвод, като посочи, че форумът не е готов за промяната, за която настоява. Преди това Първанов отправи критики към Станишев и го обвини, че запушва партията.

От състезанието за председател на БСП изненадващо се отказа депутатът Драгомир Стойнев, на който залагаха поддръжниците на Първанов. Според запознати той не е издържал психически.

В заключително си слово на 48-ия Конгрес на БСП новият стар лидер подчерта, че  предстои да бъдат заличени начертаните през последните месеци разделителни линии. “Искам да кажа „не" на реваншизма на „победителите" и на „победените", защото аз не виждам победители и победени. Ние сме членове на една партия,” заяви Станишев. По неговите думи България е на кръстопът- и или ще остане в прехода, или ще избере друг модел, който да мотивира хората да останат в страната.