fallback

МОСВ не знаело дали е опасно хидравличното разбиване

Технологията нашумя покрай екозащитниците и забраната за добив на шистов газ в България.

18.05.2012 | 13:36

Министерството на околната среда и водите не разполагало с данни дали е опасна нашумялата напоследък технология за добив на шистов газ - хидравлично разбиване (Hydrofracking), съобщи днес от парламентарната трибуна ресорният министър Нона Караджова. С технологията се създават пукнатини в скалния слой, от които се извлича природен газ и нефт между 1500 и 6000 метра. Основните опасения са, че се вкарват химични съединения, които може да замърсят недрата на земята.

Методът предизвика остра реакция от страна на екологичните сдружения, в резултат на което парламентът наложи мораториум за добива на шистов газ в страната.

Хидравличното разбиване се използва от години в страната за добива на конвенционален природен газ и не представлява заплаха за околната среда, коментираха учени от БАН. След тяхната реакция депутатите заявиха, че, ако бъдат внесени неоспорими доказателства за безопасността на технологията, може да преразгледат взетото решение.

Недопустимо е министър Караджова да не знае, че технологията има практическо приложение у нас, коментира депутатът от СДС Лъчезар Тошев.

В парламента министърът коментира и друга спорна тема – инжектирането на въглероден диоксид в земните недра. В МОСВ до момента не са постъпвали подобни проекти, заяви Караджова в отговор на питане от страна на синия депутат. "Понеже виждам, че се интересувате от тази тема, г-н Тошев - когато постъпи проект, лично ще ви поканя в министерството да се запознаете с него", отговори министърът.

fallback
Още от България
fallback