Комисия в НС ще разследва предизборни договорки в БСП – Сливен

ГЕРБ иска да се намеси в конгреса на левицата, предупреди депутатът от Михаил Миков.

18.05.2012 | 12:46
Комисия в НС ще разследва предизборни договорки в БСП – Сливен

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение, което да разследва предизборните договорки в БСП – Сливен.

По-рано през седмицата в. „Преса” публикува запис от разговор между председателя на сливенската организация на БСП Мартин Славов и местния бизнесмен Галин Кънчев. Двамата преговарят за това Славов да откаже да се кандидатира за кмет на местните избори миналата есен, за да може Галин Кънчев да бъде издигнат от БСП, въпреки, че не е член на партията.

По време на разговора Стоев иска 100 000 лева да се оттегли от изборите. В разговора се намесват имената на бившия министър на благоустройството и бивш градоначалник в Сливен Асен Гагаузов, който според събеседниците можел да осигури 1 милион лева за кампанията. Двамата обсъждат и възможността да искат съдействие от Алексей Петров за публикуване на статия срещу опоненти във в. „Галерия”.

В крайна сметка нито един от двамата не става кмет на Сливен, защото БСП издига кандидатурата на генерал Кольо Милев, който в последствие печели.

От БСП се разграничиха от Мартин Славов, а Сергей Станишев поиска той да се откаже от делегатското си място на конгреса, който започва утре.

Червените заподозряха ГЕРБ, че се опитва да измести темата на конгреса, на партията към скандала. Червените трябва да изберат лидер през уикенда, като се очаква Сергей Станишев да бъде предпочетен пред бившия президент Георги Първанов.

Междувременно още вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посети редакцията на в. ‘Преса”, която публикува материала, след призив на главния редактор Тошо Тошев да бъде защитена журналистката направила репортажа от Сливен. Още тогава Цветанов препоръча да бъде създадена парламентарна комисия.

Тошо Тошев пък обясни, че записът циркулирал от две седмици в Интернет, но от страх никой сливенски журналист не посмял да го публикува.

Скандалът идва по-малко от два месеца преди да бъде обявен поредният доклад за напредъка на България в реформирането на съдебната си система. След местните избори, проведени през ноември 2011 ОССЕ излезе с критичен доклад за практиките на купуването на гласове и търговията с влияние.