За пет месеца 77 хиляди нови дела за просрочени задължения

Първенството държат делата между фирмите, заяви пред Bulgaria ON AIR частният съдебен изпълнител Мариан Петков.

17.05.2012 | 13:52
За пет месеца 77 хиляди нови дела за просрочени задължения
За пет месеца 77 хиляди нови дела за просрочени задължения

Всеки втори предприемач не погасява задълженията си. От Камарата на частните съдебни изпълнители отбелязват, че от началото на 2012 има образувани 77 хиляди нови дела за просрочени задължения. Ръстът е около 10% на годишна база. До края на годината се очаква да достигне 20%, каквато е тенденцията през последните години.
Най-много са делата между фирмите- около 35% от всички дела. След тях са банковите дела и на последно място са гражданските, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR  частният съдебен изпълнител Мариан Петков.
В момента, в който получат пари, фирмите покриват други свои задължения.
В по-голямата част от случаите търговците нямат имущество, което да покрие натрупаното задължение. В този случай вземането става несъбираемо.
По думите на Мариан Петков около 30% от взиманията успяват да бъдат събрани в рамките на една година, останалите или се проточват много във времето или изобщо не се събират.
До публична продан стигат тези, които имат имущество за продан. Тъй като и бизнеса, и гражданите първо погасяват ипотеките си, едва около ¼ от ипотечните дела стигат до фазата на публична продан. На първо предлагане се продават около 10-12% от ипотекираните имоти. При всяко следващо предлагане  цената се понижава и получената сума се оказва недостатъчна за покриване на дълга. Причината е в обезценката на имуществото. Има имоти, които или са били надценени или сега рязко са се обезценили, коментира Мариан Петков. Интересна тенденция е, че една част от банките стават все по-активни на публичните търгове. „Те играят на търга, за да повишат крайната цена на покупка. А когато няма кой да наддава, банката придобива имота и впоследствие успя го продават на вторичния пазар,“ коментира частният съдебен изпълнител.