Мартин Димитров подаде оставка

СДС отхвърли коалиция с ДСБ за парламентарните избори.

15.05.2012 | 14:53
Мартин Димитров подаде оставка

(Обновена в 16:41)

Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка, след като Националният съвет на партията отхвърли предложението му за явяване на изборите догодина в коалиция с ДСБ.

Против явяването на двете десни партии във формата „Синята коалиция” са се обявили софийската организация, както и структурите във Варна и Бургас.

След оставката на Димитров, СДС ще бъде воден от временен лидер до избирането на нов председател. Тепърва предстои да бъде решено дали сините ще се явят самостоятелно на парламентарните избори през 2013.

Освен от ДСБ сините имат предложение за коалиция от НДСВ. "Коалиция с НДСВ би била смехотворна. Няма никакъв смисъл от коалиция и с партията на Кунева, тъй като не може една жена, която е била в кабинета на Станишев, да се коалира със СДС", категоричен е Димитров.

По думите на Мартин Димитров „Синята коалиция“ е имала шанс да спечели 10% от гласовете на следващите парламентарни избори. Самостоятелното явяване обаче може да остави и двете партии извън парламента, коментира още Димитров. Той подчерта, че ще продължи да работи за следващия парламент, а новият лидер на партията трябва да бъде избран най-късно до месец.

Съжаляваме, че СДС отхвърли изготвеното споразумение за явяване на "Синята коалиция" на следващите парламентарни избори. Сините избиратели демонстрираха ясно с гласа си, че волята им е силен десен субект да посрещне предизвикателствата на кризата, коментираха от ДСБ и обявиха, че от края на юни започват активно да се готвят за вота.

Според проучване оповестено от MBMD в края на миналата седмица СДС има реални шансове да влезе самостоятелно в парламента, които значително намаляват, ако партията се яви в коалиция с ДСБ.

Същевременно, ако партията на Костов се яви самостоятелно на изборите вероятно няма да успее да прескочи 4-процентовата бариера.