ГЕРБ се разколеба за лихвената амнистия

За всеки неплатил навреме ще трябва да се прави нещо като „мини ревизия“, която да установи какви точно са задълженията и каква част от тях са лихви, обясниха депутати.

10.05.2012 | 17:30 Редактор:
ГЕРБ се разколеба за лихвената амнистия
ГЕРБ се разколеба за лихвената амнистия

Управляващите не могат да измислят начин да направят лихвената амнистия, за която се заговори в края на март. Идеята на финансовото министерство бе фирми и граждани да могат да платят старите си задължения към държавата без санкции, като за целта се обмисляше тримесечен „прозорец” с лихвена амнистия, като в този период длъжниците ще платят само задълженията си, а натрупаните през годините лихви ще се опростят.

Високопоставен източник от ГЕРБ обаче обясни, че има голяма вероятност мярката да не бъде приложена. Причината е, че много от задълженията на фирмите и гражданите вече са попаднали в редица ревизионни актове, съставяни през годините. „На практика за всеки неплатил навреме ще трябва да се прави нещо като „мини ревизия“, която да установи какви точно са задълженията и каква част от тях са лихви“, обясни член от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, пожелал анонимност.

Финансовото министерство се надяваше по този начин да накара повече фирмите да се разплатят с държавата, въпреки затрудненията, които имат заради кризата. Подобна „глъдка“ ще разтовари бизнеса, който масово търси начин да разсрочи задълженията си към хазната, коментираха данъчни експерти. В същото време обаче от НАП се опасяват, че по този начин бюджета ще загуби доста сериозни постъпления.

От ГЕРБ не са се отказали напълно от идеята, но все още не ясен механизмът, по който амнистията ще бъде въведена, нито колко компании и физически лица биха се възползвали. „Не искаме да затрудним излишно данъчната администрация с допълнителни хиляди ревизии“, обясниха депутати от мнозинството.

Засега не е ясно каква е сумата на неплатените данъци и начислените върху тях лихви. От ГЕРБ обясниха, че решението ще бъде взето след няколко седмици.