Галеви изчезнали заради паричната гаранция

Правителството няма вина за изчезването на Ангел Христов и Пламен Галев, заяви премиерът.

10.05.2012 | 16:38
Галеви изчезнали заради паричната гаранция

Правителството няма вина за развитието на процеса „Галеви“, тъй като е независим от съдебната система орган, заяви премиерът Бойко Борисов. Ако осъдените на пет години затвор Ангел Христов и Пламен Галев са в страната, ще бъдат издирени, отбеляза преди заседанието на Висшия съдебен съвет днес главният прокурор Борис Велчев. Според министъра на правосъдието Диана Ковачева причината за изчезването на Галеви е в наложената им лека мярка "парична гаранция".

Преди седмица Върховният касационен съд постанови Пламен Галев и Ангел Христов да излежат по съответно пет и четири години в затвора заради организиране на престъпна група за принуда, изнудвания и внушаване на страх.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей не коментира дали изчезването на двамата осъдени ще се отрази на очаквания през юли доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка с ЕК. Брюксел има пълното доверие на българските власти, че ще се справят със случая, подчерта Грей.

Преди ден Ангел Христов и Пламен Галев бяха обявени за общодържавно издиране. Според информация в медиите те вече са напуснали пределите на страната. Вътрешният министър Цветан Цветанов призова Пламен Галев и Ангел Христов да се предадат.

Цветанов подчерта, че случаят не е прецедент и припомни други случаи, когато осъдените не са открити, когато присъдата се произнася от трета инстанция. Вицепремиерът изрази надежда, че с оглед на дорбите контакти между МВР и Интерпол и връзката с Шенгенската информационна система изчезналите ще бъдат задържани.