fallback

12 български плажа удостоени със "Син флаг"

Яхтеното пристанище в Свети Влас също получи престижния сертификат.

10.05.2012 | 15:09

Дванайсет морски плажа у нас и едно яхтено пристанище получиха международния сертификат "Син флаг", присъждан за качество, чистота и безопасност. Това бе юбилейно 25-о присъждане на званието, основано през 1987.

Създадена в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия, кампанията „Син флаг” обхваща вече около 50 държави от цял свят. Целта й е да отличава чистите и безопасни плажове, подтиквайки към опазване на крайбрежните зони. Българското движение „Син флаг” е член на Фондацията за екологично образование още от 1993.

Плажовете се сертифицират от международно жури, в които влизат пресдтавители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и още няколко престижни международни органа.

За 2012 са отличени плажовете на курортите Албена, Дюни, Слънчев ден и Елените, южният и северният плаж на Слънчев бряг, плаж "Хармани" в Созопол, плаж Поморие – изток, Новият, Източният и Централният плаж на Свети Влас и Буните във Варна. Носител на "Син флаг" е и яхтеното пристанище "Марина Диневи".

fallback
Още от България
fallback