fallback

Край на автоматично удължаваните договори за телефон и телевизия

Потребителите вече могат да прекратяват абонамента си с едномесечно предизвестие и без неустойка.

07.03.2013 | 14:47

Кабелните и мобилните оператори занапред няма да могат да удължават автоматично договорите на абонатите си, ако нямат тяхното изрично писмено съгласие. Депутатите приеха днес такава поправка в Закона за защита на конкуренцията. От друга страна, клиентите ще имат право да се отказват от услугата с едномесечно предизвестие, без да дължат неустойки.

Заложена е глоба между 1000 и 3000 лева, ако телевизиите обявяват в рекламните брошури, че излъчват определен канал, а впоследствие го спират или подменят. Същата санкция заплашва и телекомите, ако нарушат правата на абонатите или пък със своя политика попречат на конкурентите.

Остро недоволство от страна на браншови асоциации предизвика текст, според който операторите няма да могат да добавят или махат канали без писменото съгласие на абонатите. Ако нарушат поправката, потребителите ще имат право да развалят договора.

Регулирането на отношенията на конкретен пазар нямат място в общия закон. Проблемът няма да се реши с допитване, а с увеличаване на санкциите за тези, които нарушават конкуренцията, коментира вчера измененията членът на КЗК Александър Масларски.

fallback
Още от България
fallback