fallback

Пари за храна за войниците на учения, предлага военният министър

Красимир Каракачанов предлага промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили

05.05.2018 | 10:27 Автор: Ивайло Николов

На войниците, които участват в учения, да се дават джобни, за да могат да се хранят. Това предвижда поправка в закона за отбраната и въоръжените сили, която предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Те бяха обявени в навечерието на 6 май, съобщава DNES.BG.

Джобните ще са в размер на порциона, който се полага на един човек. Те ще се дават само, ако на войниците не може да бъде осигурена топла храна. В продължение на година - от края на 2016 година, е имало проблеми с осигуряването на храна за участващите в учения войници и офицери, ставя ясно от мотивите на Каракачанов за промените в закона.

От края на 2016 година важат разпоредби, че на участващите в учения се полага топла храна. Министерството на отбраната обаче изпитвало затруднения да я осигури, защото се бавят обществени поръчки за кетъринг. В момента практически доставката на храна по време на учения, тренировки, лагери и занятия извън поделенията е невъзможно да се реализира, пише в мотивите на военния министър.

Проблемът засягал 78% от личния състав на армията. Освен, че оставали гладни, участващите в учения били и дискриминирани спрямо тези военни, които дават дежурства.

Причината е, че на вторите е позволено да се плащат джобни, ако не може да им се осигури храна. Цивилните служители на Министерството на отбраната вече също ще могат да полагат извънреден труд, предвижда друга промяна в закона.

Предложението на Каракачанов е и цивилните да могат да работят на 12-часови смени, както това важи за униформените. Министърът отстъпва и правото на командири на поделения да назначават сами хора. Армията пък получава статута на работодател.

Участвали в мисии зад граница военни да имат право на същите социални помощи, като ветерани от войните, предлага още министърът. Промяната се прави главно заради участниците в контингента "сини каски" в Камбоджа през 1992-93 г. Много от тези хора са в трудно материално положение, пише в мотивите си Каракачанов.

Според оценката на въздействието на предложението на година за социално подпомагане на рейнджърите ще отиват 290 хиляди лева. Тъй като става въпрос за 1146 души, това означава, че помощта ще е в размер на 200 лева на година. Освен това рейнджърите ще могат и да се хранят в социалните кухни на военното министерство.

fallback
Още от България
fallback