Държавата очаква 5-8% ръст на туристите лятото

Руснаците ще са 20% повече в сравнение с 2011, заяви заместник-министър Иво Маринов.

08.05.2012 | 09:37
Държавата очаква 5-8% ръст на туристите лятото

Държавата очаква между 5 и 8 процента ръст на туристите през летния сезон, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. Според него туристите от Русия ще са с около 20% повече през този летен сезон. Ръст се очаква още при посещенията от Великобритания, Германия и Румъния.

"В момента създаваме организация за да направим откриване на летния сезон в края на май. До тогава всички дейности по подготовката на сезона ще бъдат извършени и се надяваме на един успешен сезон", каза Маринов.

За първите три месеца на годината туризмът отчита ръст от 4.9% на чуждите туристи спрямо 2011. В основните четири зимни курорта – Банско, Пампорово, Боровец и Чепеларе, приключилият през април зимен сезон е преминал успешно, каза Маринов.

До края на седмицата ще бъде изготвен анализ за това кога и как ще се извърши преместването от София в Пловдив на служителите от администрацията с ресор туризъм в икономическото министерство. Вече е осигурена сграда. Иво Маринов обясни, че с реформата ще бъде преместена само дейността, а седалището на министерството остава в София, целта е да се подобри взаимодействието между държавата и бизнеса.