Московски ще търси от Израел пари за електронното правителство

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени и възможностите за сътрудничеството в областта на сигурността на пристанищата и пътната безопасност.

06.05.2012 | 14:02
Московски ще търси от Израел пари за електронното правителство
Московски ще търси от Израел пари за електронното правителство

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заминава на официално посещение в Израел от 7 до 8 май, съобщиха днес от пресцентъра на ведомството.

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничеството с израелската страна в „областта на сигурността на пристанищата и пътната безопасност“. Сред темите на разговор ще бъде и електронното правителство, тъй като предвидените за него пари от Европейския съюз няма да бъдат достатъчни, посочват от министерството.

„Ще бъде обменен опит в областта на организационната структура, електронните услуги с най-значим икономически ефект и финансирането на електронното управление“, пише в съобщението от ведомството на Ивайло Московски.

В петък от транспортното ведомство обявиха, че по време на работното си посещение в Норвегия, министърът е договорил целеви средства за финансиране на проекти, свързани с електронното управление и иновациите по линия на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество, икономически растеж и устойчиво развитие. Конкретна сума обаче не бе съобщена. Точният размер на финансирането щял да зависи от предложените от българската страна проекти.

За около 10 години за изграждането на електронното правителство са похарчени над  150 млн. евро. В момента работи единствено сайтът e-government.bg. В същото време Естония успя да пусне в действие своето електронно правителство само с 30 млн. евро, като до момента то се смята за най-доброто.