От БСП поискаха компенсации за родителите на неприети в детски градини деца

Все още сгради и дворове на детски градини се ползват за външни, твърдят червените.

06.05.2012 | 12:48
От БСП поискаха компенсации за родителите на неприети в детски градини деца

Общината да плаща компенсации на родителите на неприетите деца в столичните детски градини и ясли, настояват общинските съветници от БСП. Според тях местната власт не трябва да отдава сгради на детски заведения за други цели.

Все още сгради и дворове на детски градини се ползват за външни структури и примерите са много, смята общинският съветник от БСП Борис Цветков, цитиран от Дарик радио. „Първият пример е с данъчното в „Младост-1”, което държавата освободи по наше настояване, за да бъде построена детска градина за 300 деца. Там обаче се настаниха общински служби. Има и подобни случаи в „Люлин“ и други квартали“, уточни Цветков.

Изказванията по темата са породени от проведеното в петък генералното класиране за първа градинска група и детска ясла, след което стана ясно, че неприетите деца за всички групи и ясли е 14 000. „Продължаваме да настояваме за всички тези ненастанени деца общината да плаща на родителите компенсации в размер на сумата, която дава за приетите деца” заяви Борис Цветков.

Съветникът от БСП Калоян Паргов пък алармира, че електронната система за детските градини и ясли позволява да се правят размествания в нея. „Ние искаме отговор от столичната администрация дали това е вярно и ако да, кой ще си понесе отговорността“, посочи Паргов.