fallback

Плевнелиев благодари на военните за показания професионализъм

Държавният глава изтъкна, че българският народ и днес обича и уважава армията си, а израз на това са и хилядите възстановени войнишки паметници.

06.05.2012 | 11:12

Тържествен водосвет на знамената-светини и бойните знамена на Българската армия беше отслужен днес по повод на Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.

Традиционният ритуал, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, се състоя пред Паметника на Незнайния воин. 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул.За уважението и признателността на българския народ към армията, за неувяхващата бойна слава, за преклонението пред бойните светини и приноса на днешните български войни за международния мир и сигурност говори в словото си държавният глава. В речта си той изтъкна особеното си вълнение, че "за пръв път застава пред стегнатия строй на участващите в парада" като върховен главнокомандващ. "Българските военнослужещи достойно изпълняват своите задължения на три континента. Армията изпълнява конституционните си и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Чрез участие в различни операции, въоръжените сили на България дават активен принос в подкрепа на международния мир и сигурност", каза българският президент.

Той благодари "на мъжете и жените в униформа за показания професионализъм, твърдост и всеотдайност, с които издигат авторитета на родината". "Длъжни сме да потвърдим, че Българската армия изпълнява поставените задачи, въпреки трудностите. Вековната връзка между народ и армия е здрава и устойчива"  каза още Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че българският народ и днес обича и уважава армията си, а израз на това са и хилядите възстановени войнишки паметници.   След ритуала, който завърши с тържествен марш на гвардейците, започна традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".

Той беше открит от Военновъздушните сили с вертолет „Ми – 17” с националния флаг на Република България. Вертолетът е ескортиран от два вертолета „Кугар” от авиобаза „Крумово”. В парада участват над 500 военнослужещи от Българската армия. Те преминават в седем представителни блока. Участват военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

 

fallback
Още от България
fallback