fallback

Трима митничари остават зад решетките

Част от участниците в организираната престъпна група за рекет са под домашен арест.

05.05.2012 | 17:33

Трима от митничарите, задържани при специализирана полицейска операция „Митници”, остават в ареста. Други трима от участниците в организираната престъпна група за рекет, която беше разбита в нощта на 1 срещу 2 май, са под домашен арест, а един е пуснат под парична гаранция.

Органите на реда разкриха, че над 30 митничари ГКПП Капитан Андреево  са вземали пари от български и чужди граждани, предимно служители на спедиторски фирми. Събираните суми са били между 5 и 500 лева. В някои от случаите е имало директно изнудване, а в други договорка с потърпевшите.

Пред bTV софийският градски прокурор Николай Кокинов заяви, че става въпрос за "купища пари", разпределяни след приключване на смяната. По думите му "понякога се е касаело за контрабанда, понякога е кипял просто един тих рекет". Митничарите разпределяли „оборота” след смяна. Рушветите са взимани за прекарване на контрабандни и на забранени стоки.

Усилията на правоохранителните органи бяха оценени от шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който изрази своята благодарност и обеща да съдейства в борбата с корупцията. Закани се и виновните служители да понесат заслуженото. Премиерът Борисов и финансовият министър Симеон Дянков застанаха зад Танов.

fallback
Още от България
fallback