Само петима от дирекцията по туризма отказали да се местят в Пловдив

До две седмици икономическото министерство ще представи пълен анализ за изнасянето на дейностите, свързани с туризма в града под тепетата.

03.05.2012 | 15:56
Само петима от дирекцията по туризма отказали да се местят в Пловдив

До две седмици ще бъде готов анализ за преместването на дейността "туризъм" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив, съобщи пред журналисти заместник-министърът Иво Маринов.

Маринов поясни, че става въпрос за изместване на самата дейност на дирекцията, а не за трансформирането й в агенция към ведомството, каквито слухове имаше.

На въпрос защо е избран именно градът под тепетата, заместник-министърът каза, че Пловдив разполага с голям потенциал, свързан с културно-историческия туризъм.

Иво Маринов потвърди, че почти цялата администрация е изразила готовност да се премести от столицата. В дирекцията работят 42-ма държавни служители и от тях само петима са отказали да се прехвърлят в друг град.

Очаква се на хората, които се съгласят да сменят местожителството си да им бъде предложено съдействие при намирането на работа за втория член от семейството, а за децата - място в детски градини.

Маринов допълни, че се обсъждат различни варианти за съдействие от страна на държавата за компенсиране на хората, които откажат преместването. На този етап е ясно, че и за тях ще има еднократни обезщетения.

Идея за изнасяне на част от администрацията извън София беше оповестена от премиера преди няколко дни. Вчера финансовият министър Симеон Дянков обоснова промяната с намерението на кабинета да се насърчи развитието на икономиката по региони.