Дянков обеща по-високи заплати догодина

Синдикатите освиркаха финансовия министър и аплодираха премиера.

02.05.2012 | 14:45
Дянков обеща по-високи заплати догодина

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков прогнозираха, че догодина заплатите и пенсиите ще се повишат. Двамата направиха изказванията си при откриването на Седмия конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). При откриването на форума обаче той бе освиркан, а премиерът Бойко Борисов бе бурно аплодиран.

“Започнахме да вдигаме минималните доходи, чисто икономическата логика следва догодина да продължат да се вдигат“, посочи министър-председателят и допълни, че всички искат повишаване на доходите, но въпросът е доколко го позволява икономиката.

"Това се оказва най-дългата криза в човечеството", заяви още Борисов. За да удържим конкуренцията на Китай и на САЩ, трябва да станем по-икономически ефективни. Повече работа, по-качествена работа, призова министър-председателят и добави, че в момента хиляди хора работят по жизненоважни инфраструктурни проекти за развитието на България.

Оптимист съм за повишаването на пенсиите и за заплащането в държавните организации, необходима е обаче по-активна политика в продажбата на ненужните държавни активи, допълни Дянков пред медиите.

Министърът посочи, че минималната работна заплата (която от 1 май вече е 290 лв.) се е увеличила с 22 процента от началото на кризата, докато инфлацията за същия период е 8%, тоест има реален растеж.

Като възможност за съживяването на регионите Дянков отбеляза и правителствения план за преместване на част от административните структури в градове с добри университети. "Ако висшите администратори се пръснат из страната, ще имаме много по-добър поглед за това какво е нужно за икономиката", отбеляза Дянков, цитиран от БТА. В отговор на въпрос вицепремиерът посочи, че няма опасения за недостиг на административни служители, защото голяма част от тях вече са изразили готовност да се преместят.