fallback

Дянков отпусна 605 000 лева за разкопки край морето

Парите са предназначени за дейности по проекта „Виа Понтика“.

30.04.2012 | 10:15

Пет крайморски общини ще получат общо 605 000 лева допълнителни средства от бюджета за археологически разкопки, научи Bulgaria On Air. Министърът на финансите Симеон Дянков вече e започнал процедурата, с която да бъдат предоставени парите, остава само кметовете на Царево, Созопол, Поморие, Приморско и Бургас да изпратят документи за извършени разходи, които да бъдат осребрени.

Парите са предназначени за проекта „Виа Понтика“ и ще бъдат изразходвани за археологически проучвания и реставрация. Идеята е да бъде създаден маршрут за културно-исторически туризъм по Южното Черноморие, където в античността са били най-големите градове.

За реставрацията на античния римски град в квартал „Сарафово” в Бургас ще бъдат вложени 125 000 лева. За крепостната стена на полуостров Урдовиза в Китен ще отидат 50 000 лева, а реставрацията на гробницата-мавзолей в Поморие ще струва 90 000 лева. За Община Созопол и Крепостта на нос Акин са предвидени 70 000 лева, а 40 000 лева отиват за Северната кула на средновековната крепостна стена.  Манастир „Св. Николай Чудотворец” получава  75 000 лева. Над 25 000 лева ще струва реставрацията на Тракийската и средновековна българска крепост в Синеморец, а средновековният български град в Ахтопол ще получи 45 000 лева.

Това е вторият транш, който кабинетът отпуска от началото на годината. През февруари община Бургас получи 240 000 лева за археологически разкопки, консервация и реставрация. Около половината от тези пари отидоха за Античния римски град в квартал „Сарафово“, който беше открит след буря в началото на годината. Морските вълни откриха тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци. Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.

fallback
Още от България
fallback