Дянков отпусна 605 000 лева за разкопки край морето

Парите са предназначени за дейности по проекта „Виа Понтика“.

30.04.2012 | 10:15
Дянков отпусна 605 000 лева за разкопки край морето

Пет крайморски общини ще получат общо 605 000 лева допълнителни средства от бюджета за археологически разкопки, научи Bulgaria On Air. Министърът на финансите Симеон Дянков вече e започнал процедурата, с която да бъдат предоставени парите, остава само кметовете на Царево, Созопол, Поморие, Приморско и Бургас да изпратят документи за извършени разходи, които да бъдат осребрени.

Парите са предназначени за проекта „Виа Понтика“ и ще бъдат изразходвани за археологически проучвания и реставрация. Идеята е да бъде създаден маршрут за културно-исторически туризъм по Южното Черноморие, където в античността са били най-големите градове.

За реставрацията на античния римски град в квартал „Сарафово” в Бургас ще бъдат вложени 125 000 лева. За крепостната стена на полуостров Урдовиза в Китен ще отидат 50 000 лева, а реставрацията на гробницата-мавзолей в Поморие ще струва 90 000 лева. За Община Созопол и Крепостта на нос Акин са предвидени 70 000 лева, а 40 000 лева отиват за Северната кула на средновековната крепостна стена.  Манастир „Св. Николай Чудотворец” получава  75 000 лева. Над 25 000 лева ще струва реставрацията на Тракийската и средновековна българска крепост в Синеморец, а средновековният български град в Ахтопол ще получи 45 000 лева.

Това е вторият транш, който кабинетът отпуска от началото на годината. През февруари община Бургас получи 240 000 лева за археологически разкопки, консервация и реставрация. Около половината от тези пари отидоха за Античния римски град в квартал „Сарафово“, който беше открит след буря в началото на годината. Морските вълни откриха тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци. Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.