Държавата няма да купува нови МиГ-29

3 са възможните причини за катастрофата на военния самолет, коментира Аню Ангелов.

27.04.2012 | 13:03
Държавата няма да купува нови МиГ-29
Държавата няма да купува нови МиГ-29

(Обновена в 14:00)

Държавата няма да купува нови МиГ-29. Наличните са от 2007- след капитален възстановителен ремонт и имат гаранция до 2029, каза днес в парламента военният министър Аню Ангелов. "Какво ще купуваме, предстои да завърши окончателната работа на екипа. До края на годината ще представя нашето виждане, по каква схема и кога евентуално бихме могли да очакваме нов тип изтребители".

Министерството на отбраната няма нужните средства, за да осигури на пилотите летателни часове, колкото имат колегите им в НАТО, призна министърът. "Около 80 часа, това е, което можем да осигурим. За 2011 са изхарчени допълнително 50 млн. лева за гориво и са проведени 24% повече учения и полети в сравнение с 2010. През тази година също се предвижда увеличение на полетите.

З са възможните причини за катастрофиралия вчера военен самолет край Пловдив. Едната е внезапно влошаване на метеорологичните условия. Според министъра обаче е малко вероятна. Другите две са човешка грешка и техническа неизправност. Назначена е комисия за изясняване на инцидента, която до 20 дни трябва да излезе с доклад.