Разузнаването минава под контрола на премиера

„Исках Дянков да наблюдава Цветанов”, пошегува се Борисов, след като стана ясно, че в Съвета по сигурността към Министерски съвет ще влезе и финансовият министър.

25.04.2012 | 16:36
Разузнаването минава под контрола на премиера

Специалните служби ще се координират от Съвета по сигурност към Министерски съвет. Начело на структурата ще бъде премиерът Бойко Борисов, стана ясно след заседанието на Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента. До този момент Националната служба за разузнаване бе подчинена на държавния глава. Росен Плевнелиев обаче ще запази контрола върху Националната служба за охрана (НСО).

„Исках Дянков да наблюдава Цветанов”, пошегува се Борисов, след като стана ясно, че в Съвета по сигурността към Министерски съвет ще влезе и финансовия министър.

До края на годината Министерски съвет ще внесе Закон за националната сигурност, както и Националната разузнавателна служба, Национална служба сигурност и служба Военна информация към военното министерство. До април 2013 нормативите трябва да бъдат приети в парламента.

Предложението вицепремиер да координира специалните служби бе отхвърлено по време на заседанието. То бе дадено от вече бившия съветник на Борисов Румен Миланов и стана причина за уволнението му.

Съвета реши още енергийната сигурност да се обвърже с енергийната ефективност и диверсификация на източниците.  Против идеята се обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му на заседанието не са обсъдени най-важните проблеми, като например защо България се отказва от АЕЦ „Белене“.