София ще има проблем с приходите, предупреждават експерти

ГЕРБ обмислят нова методология за облагане на наследствата.

21.04.2012 | 16:22 Редактор:
София ще има проблем с приходите, предупреждават експерти
София ще има проблем с приходите, предупреждават експерти

И тази година София може да не успее да събере заложените приходи, заяви за Bulgaria On Air общински съветник от ГЕРБ и член на столичната Комисия по финанси и бюджет.

Предвидено е в хазната на столицата за тази година да постъпят общо 230 млн. лева. Сумата е доста сходна с тази за 2011, но тогава администрацията успя да събере 90% от планираното.

„Макар и в началото на данъчната кампания, положението с бюджетните приходи никак не е розово. До края на 2012 трябва да съберем 85 млн. лева от данък сгради, а все повече хора просто отказват да плащат. За цялата 2011 от имотния данък в общинската хазна са постъпили 80 млн. лева, което е с 10 милиона по-малко отколкото беше предвидено“, посочи високопоставеният източник, който пожела да остане анонимен.

От справка на страницата на Столична община става ясно още, че от данъка върху автомобилите в бюджета за 2011 са постъпили едва 60 млн. лева, което е 75% от заложените 77 млн. лева в разчетите. Тази година се очаква да бъдат събрани 65 млн. лева.

Общинската администрация не публикува отчети за месечното изпълнение на бюджета, но според източници в момента са събрани общо около 80 млн. лева, което е с 8% по-малко отколкото по същото време на 2011 година.

Според икономисти вероятността столицата да има сериозни затруднения с попълването на хазната става все по-осезаема, след като преди няколко дни Българската народна банка отчете свиване на износа с близо 10% и редуциране на инвестициите в страната с над 90% на годишна база. От своя страна бизнесът, по-голямата част от който, е концентрирана именно в столицата, от месеци се оплаква, че заради свитото потребление парите стигат единствено за погасяване на задълженията към банките, а огромен брой фирми са принудени да обявят фалит.

ИДЕИ

Хора от ГЕРБ обмислят нова методология, с която са се облагат наследствата. В момента има праг от 250 000 лева, под който имуществата не подлежат на данък, а за по-скъпите имоти се плаща ставка от 0.7%. Според експерти в столичната данъчна администрация това прави облагането почти невъзможно. Идеята е прагът да бъде понижен.

За 2011 по това перо са събрани 49 000 лева от планираните 50 000 лева. Същата сума е заложена и за тази година.