Правителството създава фонд за иновации

Предвиждат се данъчни, митнически и социални облекчения за компании, които се занимават с научна дейност.

20.04.2012 | 15:05 Редактор:
Правителството създава фонд за иновации
Правителството създава фонд за иновации

Многократно обявеното намерение на кабинета да стимулира иновациите на първо време ще бъде изразено в създаването на още една административна структура, научи Bulgaria On Air. Със специален закон ще бъде основан Български фонд за иновации, подчинен на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Новото звено ще бъде на бюджетна издръжка, но ще може да кандидатства за европейски средства, да получава дарения, както и 25% от приходите от концесии за добив на минерални води.

От икономическото ведомство за момента не могат да отговорят колко би струвала издръжката на новата структура. Все още не ясно и какво налага обособяването й, при положение, че още от времето на кабинета "Сакскобургготски" съществува Фонд за научни изследвания с приблизително същите функции. В началото той беше с годишен бюджет около 90 млн. лева, но заради кризата сегашното правителство оряза средствата до 40 милиона.

В плановете на кабинета „Борисов“ е поставена амбициозната цел през 2020 година поне 1.5% от Брутния вътрешен продукт да бъдат влагани в наука и изследвания (което е по-малко от сегашния среден показател за ЕС – около 2%). В момента обаче средствата за наука вървят надолу – от 0.48% от БВП за 2008-2009 до 0.3% за 2011-2012 година.

За приоритетно финансиране на науката се обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Пред журналисти в Русе той уточни, че до есента ще стане ясно дали изследователските проекти ще бъдат финансирани с отделна оперативна програма, или чрез други инструменти. 

Правителството предвижда през следващия програмен период (2014-2020 година) оперативните програми да бъдат съкратени от седем на шест. Сегашната програма „Техническа помощ“ ще отпадне, а "Конкурентоспособност" ще се нарича "Иновации и предприемачество".

Според един скорошен анализ на Световната банка инвестирането на 3% от БВП в наука и изследвания би генерирало допълнително 5.4% към БВП до 2025.

В новия Закон за иновациите ще бъдат включени данъчни, митнически, социални и други облекчения за фирмите, които се занимават с изследователска и развойна дейност. Икономическото министерство е натоварено с изработването на двегодишен план, в който ще е уточнено какви точно да са тези облекчения.