Държавата прати багерите във вилното селище "Златна перла"

След години съдебни дела, десетте незаконни къщи край Варвара ще бъдат премахнати най-късно до май.

19.04.2012 | 09:20
Държавата прати багерите във вилното селище
Държавата прати багерите във вилното селище "Златна перла"

(Oбновена в 11:06)

Вилното селище "Златна перла" в парк "Странджа" ще бъде съборено. Десетте незаконни къщи край бургаското село Варвара ще бъдат премахнати най-късно до началото на другия месец.

Строителството започна през 2006, без разрешение от ръководството на парка. Още през същата година тогавашният министър на околната среда Джевдет Чакъров издаде забранителна заповед. След няколко години съдебни дела между фирмата "Краш 2000" и строителния контрол, през 2009  "Златна перла" е обявена за незаконна. ДНСК също твърди, че постройките трябва да бъдат сравнени със земята. В началото на тази година и регионалният министър Лиляна Павлова даде ясен знак, че е твърдо решена да пусне багерите в спорния терен.

"Определено смятам, че това е цирк. Строителите имаха възможност в рамките на срока за доброволно премахване да го направят. Когато видяха, че ножът опря до кокала и ние вече идваме принудително да събаряме... почнаха да събарят, само и само да отложат процеса", коментира по националната телевизия Павлова, която лично ще присъства днес при бутането на първите сгради. Фирмата ще има ангажимент да разчисти терена от строителния отпадък.

Теренът, на който се намира "Златна перла", попада в новия устройствен план на община Царево и в един бъдещ период е предвиден за изграждане на нов комплекс, потвърдиха пред bTV директорът на РДНСК за Югоизточна България и кметът Георги Лапчев.

Природозащитници пък заявиха, че проблемът със застрояването на природния парк продължава да е на дневен ред, тъй като регионалното министерство упорито отказвало да промени общия устройствен план, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието от Царево до Резово.