Държавата ще проверява строежите в базата на НСА в Равда

Студенти подкрепиха с протест висшето училище, което от години води дела с частници за терена.

18.04.2012 | 13:11
Държавата ще проверява строежите  в базата на НСА в Равда

(Обновена в 14:08)

Регионалният министър Лиляна Павлова разпореди на Агенцията по геодезия и Регионалната дирекция за национален строителен контрол да проверят дали в момента се строи законно в базата на НСА в Равда. "Докато трае проверката временно ще бъде спряно строителството". Преди време на мястото е правена проверка, която показала, че всички разрешения за строеж са изрядни, разкри министърът.

Студенти излязоха на протест срещу застрояването и подкрепиха висшето училище, което вече няколко години спори с инвеститорите. Протестиращите настояват парламентарната комисия по образование да излезе със становище.

Изпълнителната власт не може да се намесва в казус между собственици, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. "Ако този път строителните инспектори установят нарушения, строежите ще бъдат спрени, а полицията ще съдейства".

"Водната учебна база е с перфектни условия и е единствената в страната. Мястото в момента е напълно разфасовано", каза доц. Христо Константинов, ръководител на катедра "Водни спортове" в академията. Неговата информация е, че на шестте декара терен ще бъдат изградени пет хотела.

По случая има заведени шест дела – четири, от които приключиха в полза на частниците. Община Несебър също реши, че частниците са в правото си и издаде разрешение за влизане във владение.