Наши военни застреляха афганистански войник

Афганистанецът пръв започнал да стреля и българите отвърнали, поясни говорител на армията в Кандахар.

16.04.2012 | 15:29
Наши военни застреляха афганистански войник
Наши военни застреляха афганистански войник

(Обновена в 18:22)

Български военни застреляха афганистански войник, който пръв открил огън в базата в Кандахар. "Тази сутрин афганистанецът започнал да стреля от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили", заяви за AP полковник Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия. 

Нападателят е обучаван от нашите войници като част от съвместните екипи. Инцидентът стана само часове след серията координирани нападения на талибаните срещу цели в Кабул и три съседни провинции.

Говорителят на коалиционните сили – майор Джейсън Уагонър потвърди информацията и каза, че няма убити войници от НАТО.

"Информацията, която имахме, беше изпратена до националния командир и до заместник-националния командир в Кандахар с препоръки какво трябва да се изпълнява при повишаване на напрежението в този регион... и както виждате, досега ги изпълняват. Личният състав е жив и здрав", каза за националното радио генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите. 

Към момента военнослужещите изпълняват рутинните си задачи, предприети са мерки за безопасност в съответствие със степента на риска, коментираха ситуацията от Министерството на отбраната.

Засега няма официална информация от българското Министерство на външните работи. В Афганистан в момента има около 620 български военни, които охраняват летищата в Кабул и Кандахар.