fallback

Едва 1.2 млн. българи са наети на пълно работно време

Промените в Кодекса на труда са неефективни, твърди бизнесът.

13.04.2012 | 12:48

Едва 1.2 млн. българи от общо 7 млн. граждани са наети на пълно работно време, а промените в Кодекса на труда, които уреждат временната заетост у нас, са неефективни и трябва спешно да бъдат коригирани, коментираха в студиото на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR представители на водещи компании за наемане на персонал. Според управляващия директор на “Менпауър” за България Надя Василева в настоящия си вид нормативната регулация не осигурява нито допълнителна сигурност на работниците, нито гъвкави възможности на работодателите.

Един от проблемите, според представителите на бранша, е ненужно наложеното ограничение на временна работа да бъдат наети само 30% от състава на компаниите. Друг проблем е облагането с много по-тежки данъци на българите, които са командировани да работят в чужбина. Тази мярка ще увеличи чувствително сивия сектор, убеден е изпълнителният директор на “Хюмън пауър” Васил Василев.

От агенциите за наемане на персонал ще се обърнат за съдействие и към европейската браншова асоциация. Предложенията за промени в Кодекса на труда са внесени в деловодствата на ресорните институции. Очаква се в следващите седмици диалогът между управляващите и бранша да бъде подновен.

fallback
Още от България
fallback