fallback

Данъците вече могат да се плащат с дебитна или кредитна карта

Няма нужда от електронен подпис, за да се издължите на държавата чрез интернет.

13.04.2012 | 12:03

Всички данъци и осигурителни вноски към НАП вече могат да се плащат чрез интернет, като за целта няма да е нужен и електронен подпис, съобщиха от приходната администрация.

За плащането по електронен път са необходими само три неща - кредитна или дебитна карта, регистрация в сайта на НАП, регистрация в един от двата портала за електронно плащане - http://www.ePay.bg или http://www.eBg.bg.

От ведомството на Красимир Стефанов обясниха още, че с една банкова карта може да погасите задължения към държавата на всеки от семейството или на приятел. Това ще важи и за глоби, санкции, неустойки и наказателни лихви.

Всяко наредено през интернет плащане, независимо от сумата, струва до един лев.

От НАП напомнят, че за да се използва услугата, човек трябва да знае точния размер на задължението си, на сайта на агенцията има лихвен калкулатор, който улеснява изчисляването на лихви при закъснение.

Освен по интернет плащането на данъци и осигуровки може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. В повечето офиси на НАП има банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. В тях за плащане на данък върху доходите от физическо лице за превода няма такси.

Данъците и осигурителните вноски се внасят по банковите сметки на НАП. За физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес.

fallback
Още от България
fallback