Бюрократичен шок за водолазния бизнес в България

Нова наредба предвижда разрешенията за гмуркане да се искат 2 седмици по-рано и да се одобряват от четири инстанции.

16.04.2012 | 09:57 Редактор: Ралица Пейчева
Бюрократичен шок за водолазния бизнес в България

Недообмислени законови промени са на път да усложнят значително леководолазния спорт у нас и да лишат този сегмент на туристическия бизнес от голяма част от приходите му, научи Bulgaria On Air.

Кабинетът подготвя промени в Наредба №7 от 2008 година, която регламентира гмурканията на територията на страната. Най-съществената корекция засяга разрешителния режим за гмурците. Ако тя бъде приета, за обикновено туристическо гмуркане в Черно море ще ви трябва разрешение от четири различни институции - от Агенция "Морска администрация", до която трябва да подадете молбата си, и после от Центъра по подводна археология, Военоморските сили и Гранична полиция, които трябва да я одобрят. Съответно заявката трябва да се подаде най-малко две седмици предварително. При това разрешителното ще се издава само за едно конкретно гмуркане, с посочени място и дата, и няма да може да се използва повторно.

Малко по-логично звучи предвидената забрана за извършване на водолазна дейност за спорт, туризъм и развлечение в районите, обявени за археологически резервати. Доста спорове обаче ще предизвика намерението на правителствените експерти да забранят правенето на подводни снимки.

Според хората от бранша подобни рестрикции ще доведат до загуба на милиони евро и сериозен отлив на чуждестранни туристи, които ще предпочетат и без това по-атрактивните за водолази Червено и Средиземно море. „Навсякъде по света се преминава от разрешителни към уведомителни режими - коментира пред електронното издание на Bulgaria On Air Николай Дилевски, инструктор по гмуркане. - Очевидно управниците търсят нови варианти за рекет на бизнеса, няма друго логично обяснение на подобно законово безхаберие. Кой би могъл две седмици по-рано да знае дали на конкретната дата времето ще бъде подходящо за подводни приключения? И кой в днешно време успява да си планира отпуската по-рано?“.

Военните се опитват да монополизират водолазната дейност в българската акватория на Черно море", смята Мирослав Славчев, председател на Сдружение на техническите водолази, практикуващи дълбоководни спускания. Собственикът на водолазни центрове „Дийп блу" Веселин Михайлов пък напомня, че гмуркането до потънал античен кораб в Египет носи по-голям приход от посещението на пирамидите. Черно море е бедно на морски живот и не се отличава с особено добра подводна видимост, но за сметка на това изобилства от интересни корабокрушения - от антични до съвременни.

Близо 400 български граждани са се гмуркали миналия сезон са в района на Златни пясъци и са разглеждали потънали баржи, сочат данните на сдружението. 4000 са водолазите-любители у нас, а близо 100 са професионалистите. Общо 7 000 спускания под водата са направени само за миналата година в страната.