Топлата вода може да поевтинее от юли

Парното трябва да се отчита ежемесечно, смята шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

10.04.2012 | 12:09
Топлата вода може да поевтинее от юли

Топлата вода може да поевтинее до 7 процента от 1 юли, съобщи пред Дарик председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Парното трябва да се отчита ежемесечно, каквато е европейската практика, а не както е сега - годишно, смята Семерджиев и по този начин подкрепи идеята, лансирана от заместник-министъра на икономиката Валентин Николов. "Естествено, че това ще доведе до повече разходи, но в общия случай това е по-добрият подход. Създава се доверие към услугата, тъй като пряко ще се отразяват промените в количеството топлинна енергия, която ползва един потребител върху неговата сметка".

Плановете на кабинета са ежемесечното отчитане да влезе в сила с новия Закон за енергетиката и да започне да се прилага от следващия отоплителен сезон. До две седмици законът трябва да влезе на второ четене. Работната комисия в парламента между двете четения е приключила с приемането на предложенията за промени в текстовете, стана ясно днес по време на кръгла маса за развитието на топлофикационния сектор.

Според Семерджиев, цената на топлоенергията също можела да се понижи от юли, ако се окаже, че от април цената на руския газ наистина е намалена с 11%. До този момент Държавната комисия нямала официална информация от "Булгаргаз" за договорените от правителството отстъпки.