Природозащитници поискаха оставката на земеделския министър

47% от случаите на кучешка тения в ЕС са установени в България, твърдят неправителствени организации.

09.04.2012 | 13:55
Природозащитници поискаха оставката на земеделския министър
Природозащитници поискаха оставката на земеделския министър

Представители на 50 неправителствени български и европейски природозащитни организации поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова, защитниците на животните, не само от България, но и от Германия, Холандия и Швейцария, настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност" за ситуацията с кучетата.

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените кучета са неефективни и популистки.

В писмото те поискаха освен оставката на министъра, който от 2006 до 2009 беше директор на "Екоравновесие", и прилагане на национална кастрационна програма, по препоръка на Световната здравна организация.

Поводът за недоволството е решението на министерството на земеделието с нормативни промени да се приложи задължително умъртвяване (евтаназия) за агресивните бездомни кучета.

Организациите посочиха, че "47% от случаите на ехинококоза (кучешка тения) в ЕС са установени в България. Но не в градовете, където популацията на безстопанствени кучета е най-голяма, а в малките населени места, където подчинената на министерство Агенция по безопасност на храните оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо".