fallback

През 2060 в България един работещ ще издържа двама пенсионери

В Европа ще има повече прабаби и прадядовци, показва проучване на Eurostat.

07.04.2012 | 12:24

През 2060 един работещ ще издържа приблизително двама пенсионери в България, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Застаряването на населението е темата на тазгодишния Световен ден на здравето. Той се отбелязва на 7 април по инициатива на Световната здравна организация.

Според прогнозата през 2060 населението на страната ще бъде около 5.3 млн. души. Около 1 милион от тях ще бъдат млади хора до 20 години.

Българите в продуктивна възраст между 20 и 40 години се очаква да бъдат 1.3 милион, а между 40 и 60 години - около 1 млн. души. Над 60-годишна възраст ще са близо 2 млн. души.

Тези данни ясно показват, че пирамидалната структура на населението се обръща и приблизително на двама пенсионери през 2060 ще се пада по един работещ.

Подобна е тенденцията и в страните от Европейския съюз, показват цифрите на Eurostat. Застаряващото население в Европа, над 64-годишна възраст, значително се увеличава във всички страни през последните години. Според експерти никога досега населението на Стария континент не е било оформено като обърната пирамида - с най-старата възрастова група най-отгоре.

Според данни на Европейската статистическа служба населението на общността в трудоспособна възраст - между 15-64 години, е малко повече от две трети от общия брой на населението в ЕС.

Очаква се през 2060 да има повече баби и дядовци, отколкото внуци, прогнозират експертите. Нещо повече, предвижданията са, че в бъдещите семейства в ЕС ще има повече прабаби и прадядовци, отколкото сега.

През 2040 се очаква Румъния и Латвия да имат най-висока средна възраст на населението си. Швеция се очертава да има една от най-младите популации в Европа, заедно с повечето северни и западно-европейски страни.

Демографският модел за Централна и Източна Европа показа значително увеличение на населението над 65-годишна възраст.

От Eurostat прогнозират още, че през следващите 50 години застаряването на населението вероятно ще достигне безпрецедентни нива в над 30 европейски държави, макар че мащабите и скоростта във времето вероятно ще варират.

Поради тази причина Световната здравна организация призова правителствата да предприемат необходимите мерки, които да гарантират, че хората в напреднала възраст ще живеят във възможно най-добро здраве.

fallback
Още от България
fallback