Над 100 сигнала за избягалите затворници били получени в МВР

Вътрешният министър отново предупреди: Особено опасни са, бъдете внимателни!

05.04.2018 | 12:59 Редактор: Василена Василева
Над 100 сигнала за избягалите затворници били получени в МВР

Над 100 сигнала за избягалите и в неизвестност вече трети ден рецидивисти от Централния софийския затвор е получила полицията. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Всички сигнали се проверявали. Все още обаче няма и следа от затворниците.

Заради бягството оставки вече подадоха началникът на затвора в София Петър Кръстев и временно преназначеният на длъжността шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов.

Оставките са приети, а длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев подчерта, че избягалите рецидивисти са особено опасни и предупреди хората да бъдат особено внимателни, ако ги срещнат. 

И днес в Народното събрание се чуха призиви за политическа отговорност и оставка на министъра на правосъдието Цецка Цачева, чието министерство е натоварено с контрола на надзирателите в затворите.

А Цачева заяви, че след като приключи проверката тя ще бъде безкомпромисна, тъй като става въпрос за "престъпна небрежност по отношение изпълнение на служебните задължения".

Припомняме, че Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния вход на Софийския затвор на 3 април.

Бягството е осъществено в момента, в който получавали пратка отвън. Те поискали електронна игра и бързовар. В помещението, намиращо се в близост до парадния вход на затвора, където се предават пратките, те нападнали охранителя. След това стреляли по друг негов колега, принуждавайки го да натисне специален бутон и да им отвори вратите. 

Само охраната на входа е била въоръжена, но не е стреляла, защото затворниците вече били на улицата и имало опасност да наранят случайни минувачи. 

По-рано вътрешният министър Радев информира в Народното събрание, че МВР е имало информация за подготвяне на бягството.

Заради случилото се лидерът на "Воля" Веселин Марешки също пожела Цачева да подаде оставка, тъй като в това той виждал единствения демократичен изход от ситуацията.