С какво качество е храната, която ще сложим на трапезата си за Великден? Традиционно Агенцията по безопасност на храните започва проверки в навечерието на празника.
Инспекторите ще проверяват щателно храните, които обикновено слагаме на масата за Великден - агнешко месо, козунаци, яйца. Ще бъдат проверявани и боите, с които боядисваме самите яйца, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.
Агнешкото има здравна маркировка, която показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото, уточниха инспекторите.
Проверки ще има и около Гергьовден, а ако бъдат установени нарушения за пръв път в даден обект, глобата е от 500 до 1000 лева. При повторно нарушение тя може да стигне до 3000 лева.
Снимки: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)