България е шампион по пилеене на ток според президента

Реформата в администрацията и съдебната система са приоритети, припознати от всички партии, заяви Росен Плевнелиев.

05.04.2012 | 12:32
България е шампион по пилеене на ток според президента

„С много енергия произвеждаме малко. Най-евтината енергия е икономисаната енергия”, заяви президентът Росен Плевнелиев пред парламента. Той представи доклад от инициативата си „Месец на политическите консултации”, при която се срещна с лидерите на парламентарно представените партии.

Плевнелиев за пореден път подчерта, че енергийната ефективност трябва да е основен приоритет в сферата на енергетиката. „Независимо от това колко нови мощности ще построим и каква е цената на електроенергията, ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика - високата енергоемкост. Решението е енергийната ефективност, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Президентът изрази мнение, че трябва да се отделят 1 милиард лева в периода 2014 - 2020 за изпълнението на този приоритет.

Освен ефективност, Плевнелиев настоява и за диверсификация на източниците. „Не трябва да зависим от един източник или една тръба”, лаконичен бе той.

Държавният глава е категоричен, че решението за спиране на проекта АЕЦ „Белене” е било правилно.

Президентът е видял съвпадения в позициите на партиите и по отношение на изработване на ефективни политики в сферата на селското стопанство и мерки за подпомагане на дребния и среден бизнес.

Според Плевнелиев трябва да се действа много бързо по отношение на младежката безработица.

„Електронното правителство трябва да е не по-малък приоритет от магистралите - то е силна антикорупционна мярка”, смята президентът.