Цветанов все пак издейства по-високи заплати за МВР

Правителството повиши и минималните, и максималните прагове на полицейските възнаграждения.

03.04.2012 | 17:48 Редактор:
Цветанов все пак издейства по-високи заплати за МВР
Цветанов все пак издейства по-високи заплати за МВР

Въпреки заканите да замрази заплатите в системата на МВР, правителството все пак си разчисти пътя към увеличаването им. Кабинетът измени постановлението си за възнагражденията на полицията и военнослужещите, като увеличи и минималните, и максималните прагове. Промените бяха публикувани в последния брой на Държавен вестник и влизат в сила от 1 май.

Минималната заплата за работещите в системата на МВР вече не може да пада под 292 лева. Минимумът за директорите, експертите и съветниците във ведомството става 626 лева - с 26 лева повече, отколкото в момента. С близо 100 лева – до 1901 лева - се повишава горната допустима граница за заплатата на заместник-министъра. Началникът на кабинета ще може да получава до 1567 лева, а съветниците – до 1429 лева.

По сега действащото законодателство възнагражденията на служителите в структурите на МВР и Министерство на отбраната се определят на база на минималната работна заплата за страната. Само преди седмица премиерът Борисов обеща промени в нормативите, така че доходите на военните и полицаите да не нарастват с предстоящото общо повишение на минималната работна заплата от 1 май. Очевидно обаче впоследствие членовете на кабинета са размислили.