fallback

Трайков оспори Борисов за азербайджанския газ

Не става дума за втечнен, а за компресиран газ, пояснява бившият министър.

03.04.2012 | 11:50

Бившият енергиен Трайчо Трайков оспори част от информациите, които премиерът съобщи вчера, че е договорил при посещението си в Азербайджан.

Според Борисов, до две години през България може да минава втечнен азербайджански газ за Европа, ако Грузия успее да го докара до пристанище Поти. Бившият министър в кабинета обаче разясни по bTV, че не става дума за втечнен, а за компресиран."Газът се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и пренася с танкери".

Второто несъответствие, което видял Трайков в изказването на премиера, е за държавната политика за газови доставки чрез внос от Азербайджан. "На практика до момента нищо не е работено по този въпрос", убеден е премиерът. Трайков обаче не мисли така: "Диверсификацията на газовите доставки е проект, по който се работи от 2009".

Трайков отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новото движение на Меглена Кунева. По думите му, след като някой вече е бил политик, той си остава политик.

До май 2013, трябва да се вземе инвестиционно решение откъде ще минават доставките за Европа. Има няколко конкуриращи се проекта, като "Набуко" има най-малко шансове, заяви евродепутатът Андрей Ковачев в предаването Денят ON AIR.

fallback
Още от България
fallback